Muinaisen elämän merkkejä Saanan juurella

Kilpisjärven Saana on suomalaisille tuttu tunturi, vaikka se onkin tuontitavaraa Norjan suunnasta ja kuuluu Kaledonideihin.

Mutta vähemmän on yleisessä tiedossa se, mitä voit löytää Käsivarresta tunturien juurilta. Saanan noin 400 miljoonaa vuotta vanhojen metamorfisten sedimenttikivien ja ikivanhan, yli 2,5 miljardia vuotta sitten muodostuneen kallioperän välissä on ainutlaatuinen saviliuskeyksikkö.

Ikä on saviliuskeen ainutlaatuisuuden syy: kerrostumat ovat noin 600–500 miljoonaa vuotta vanhoja. Niiden sisällä siirrytään siis nykyisessä geologisessa aikaluokituksessa ediakarakaudesta kambrikauteen. Tällöin monisoluinen elämä otti ensimmäisiä suuria ja hyvin monimuotoisia kehitysaskelia maapallomme pinnalla. Näiden pehmytkudoksisten huonosti säilyneiden eliöiden varsinaisia fossiileja ei juuri tunneta, mutta erilaisia painaumia ja kaivautumisjälkiä on säilynyt tässäkin saviliuskeessa.

On kerrassaan uskomatonta, että näissä karuissa tunturimaisemissa voit nähdä jonkinlaisen matomaisen eläimen satoja miljoonia vuosia sitten merenpohjassa möyrimiä kaivantoja ja savikekoja!

P.S. Näiden jälkifossiilien yksityiskohtainen tutkimus on vasta työn alla. Jos löydätte jotain erityisen mielenkiintoista olkaa yhteydessä Luomuksen paleontologian intendenttiin Björn Krögeriin. Muistakaa, että suojelualueilla kivien poimiminen on kiellettyä.

2 vastausta artikkeliin “Muinaisen elämän merkkejä Saanan juurella”

  1. Hei
    minulla on 1978 löydetty ns. piikivi mustaa ja tummanoliivin vihreetä ja vaalean beessiä se on kuin litistyneet kerrostumia aikakaudelta kun maa liikkui, tulivuoret siellä Ahvenanmaan ympäristössä. Houtskärin läheltä olevasta saarelta löysin Hamnskär saari, joka oli pyöreä ja rantoja ympäröi pelkästään pienet kivet ja kallioo keskellä ja kasvillisuutta ei ollenkaan… sanottiinkohan sitä kivisaareksi kansan keskuudessa. Olen kuljettanut sitä 46 vuotta yli mukanani ja aina miettinyt missä voin sen näyttää ja saada tietoa, mitä kerrostumia siinä liukkaassa ja silessä kerrostumakivessä on ja mitä se kertoo miljoonien vuosien takaisesta tapahtumasta. Uskon sen olevan arkeologisesti erittäin antoisa. Kuka tietää ja osaa tutkia kiveä? Kuvan lähettäisin ehdottomasti. Lisäksi löysin kivikautisia kaiverruksia Ruissalon metsästä maa kallioon kaiverettuna läheltä Kansanpuiston luonnonpolku reittiltä, ensi alkuun siitä ei saanut selvää ja putsasin pois kertyneet mullat ja röhnät. Siinä oli kuin suden kuvia ja nuolenkärjet niihin kohdistettuna.

    1. Hei!
      Sanallisen kuvauksen perusteella on vaikea antaa kivestä tarkempia tietoja. Kiveä voi verrata esimerkiksi Retkeilijän kivioppaassa oleviin mineraali- ja kivinäytteisiin (https://tupa.gtk.fi/julkaisu/erikoisjulkaisu/ej_078.pdf) tai GTK:n Spinelli-palvelussa oleviin näytteisiin (https://spinelli.gtk.fi/). Jos kivi muistuttaa piikiveä, se voi silloin olla painolastimaan mukana tullut kappale, sillä piikiveä ei Suomen maankamarassa ole luontaisesti.

      Mikäli Ruissalon metsässä on kaiverruksia, on ne silloin enemmän arkeologien alaa. Ehkä tässä tapauksessa on helpointa lähestyä Turun yliopiston arkeologeja, joilla saattaa olla tietoa asiasta jo valmiiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *