Kirjoittajat

Jussi S Heinonen (FT, dos.) on alkujaan Nokialta maailmalle ponnistanut geologi ja tutkija, joka on aina pitänyt tieteen yleistajuistamista tärkeänä. Hän on valmistunut tohtoriksi Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitokselta (nyk. osasto) vuonna 2011. Väitöskirjassaan hän tutki harvinaisia rautarikkaita kivilajeja, jotka liittyvät 180 miljoonaa vuotta vanhoihin suuriin laavapurkauksiin. Näiden kivien tutkimuksen parissa Jussi jatkoi myös tutkijatohtorina Luonnontieteellisellä keskusmuseolla eli Luomuksella 2012−2015.

Jussin tutkimat valtavat laavapurkaukset syntyivät supermanner Gondwanan hajoamisessa ja niitä löytyy Afrikasta ja Etelämantereelta. Tutkimusten perusteella mantereen hajoamiseen ja laavojen syntymiseen liittyi epätavallisen korkeita lämpötiloja, jotka johtuivat joko supermantereen eristysefektistä tai maapallon vaippakerroksen kuumasta nousuvirtauksesta eli pluumista.

Vuonna 2016 Jussi aloitti viisivuotisen akatemiatutkijaprojektin, jonka aikana hän kehitti ja sovelsi fysikaaliskemiallista mallinnusmenetelmää (Magmakammiosimulaattori) erilaisille magmaattisille ympäristöille. Menetelmän avulla voidaan tutkia esimerkiksi tulivuoritoimintaan liittyviä keskeisiä muuttujia maan uumenissa. Tätä nykyä Jussi työskentelee johtavana tutkijana Åbo Akademin geologian ja mineralogian osastolla.

Jussi S Heinonen, filosofian tohtori, dosentti (Helsingin yliopisto)
Twitter: @JussiSHeinonen
sähköposti: jussi (at) tulivuoret.net
Tieteelliset julkaisut: Google Scholar
Helsingin yliopiston tutkijaprofiili

Elina Lehtonen (FT) on valmistunut tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2016. Väitöskirjatyössään Luonnontieteellisellä keskusmuseolla Elina tutki Suomen kallioperässä säilyneiden vanhimpien tulivuorisyntyisten kivivyöhykkeiden kehitystä. Hän on siitä lähtien tehnyt monipuolisesti geologiaan ja tieteeseen liittyvää viestintää. Elinan Vihreäkiven arvoitus -blogin Kaskas media valitsi vuonna 2016 seitsemän kiinnostavimman tiedeblogin joukkoon.

Elinalla on pitkä ja monipuolinen historia kirjoittamissa: luovan kirjoittamisen parissa hän aloitti jo ala-asteikäisenä Hämeenlinnan kirjaston kirjoittajakoulussa. Väitöskirjatutkijana hän suoritti tiedeviestinnän sivuaineen. Viime vuosien aikana hän on suorittanut kirjoittamisen perus- ja aineopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa.

Vuodesta 2020 Elina on tehnyt tutkimusta suomalaisen geologian yhdestä pioneerista Anna Hietasesta. Elämäkerrallisen tietokirjan käsikirjoitus on hänellä tällä hetkellä työn alla.

Elina Lehtonen, filosofian tohtori
Twitter: @eslehton
Instagram: @kirjaimellisiakuperkeikkoja
sähköposti: elina (at) tulivuoret.net
Tieteelliset julkaisut: Google Scholar