Katsele kiviä – löydä tulivuorten jälkiä

Erilaisiin kiviharrastajien Facebook-ryhmiin liittyminen on ollut kirjaprojektille erittäin hyödyllistä. Sosiaalisen median kanavien kautta saa mielenkiintoisia kivilöytöjä nähtäväkseen päivittäin ja ympäri Suomea. Samalla voi tutustua uusiin ihmisiin.

Elokuun alussa Jussi tapasi Vuosaaressa, Helsingissä, Kati Hirviniemen, jonka kanssa molemmat kirjaprojektin kirjoittajat ovat viestitelleet sosiaalisen median kanavissa.

Kati on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Helsingistä. Hän on ollut kiinnostunut kivien rakenteista ja niiden synnystä jo pienestä pitäen. Lasten kanssa ulkoillessaan hänellä on tapana katsella ympäröiviä kallioita itäisessä Helsingissä ja palata töiden jälkeen tutustumaan niihin tarkemmin. Eräällä kierroksellaan Kati huomasi kalliossa tyynylaavaa muistuttavia muodostumia – ja sellaiseksi ne varmistuivatkin!

Vuosaaren tuoreilta kalliopaljastumilta Kati on löytänyt myös kaunista, tuhka- ja sedimenttikerroksista muodostunutta, raitaista tuffiittia. Tavatessaan Kati ja Jussi huomasivat myös vaaleista vulkaanisista kappaleista koostuvan kiven, joka on todennäköisesti syntynyt räjähdyspurkauksessa. Itäisen Helsingin kallioperä on siis tulivuorten jälkiä tulvillaan.

Jo pelkästään kivien erikoisiin kuvioihin tai rakenteisiin huomion kiinnittäminen voi johtaa sinutkin uusien löytöjen jäljille. Asiantuntijoilta ja harrastajaryhmistä (Facebook: Geologia Suomi, Suomen kiviharrastajat) voi saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja geologiset kartta-aineistot ovat kaikkien saatavilla. Kannattaa katsella kiviä ja kallioita ympärillään uusin silmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.