Muinaiset jääkaudet jättivät jälkensä kiviin

Moreeni on suomalaisille tuttua tavaraa. Se on osa irtainta maaperää, noin 10 000 vuotta sitten sulaneen mannerjäätikön jälkeensä jättämää sekalaista kiveä ja hiekkaa.

Harva kuitenkaan tietää, että myös kallioperässämme on jälkiä jääkausista – muutakin kuin vain uurteita sen pinnassa. Parhaiten tunnettuja jäätikkösyntyisiä sedimenttikiviä löytyy Kontiolahdelta Kyykän lähistöltä. Alueella on noin 2,4-2,3 miljardia vuotta sitten kivettynyttä moreenia eli tilliittiä sekä jäävuorten matalaan mereen tiputtelemia vajokiviä, jotka ovat jääneet vangeiksi hienorakeiseen sedimenttikiveen.

Ajanjaksoa kutsutaan Huronin jääkausiajaksi. Se on saanut nimensä Pohjois-Amerikan suuresta Huron-järvestä, jonka lähistöltä on myös kuvattu samanikäisiä alun perin jäätikkösyntyisiä muodostumia. Mikä sitten aiheutti muinaisen jääkausiajan? Varteenotattavimpana vaihtoehtona pidetään varhaisen elämän edesottamuksia. Niistä lisää valmiissa kirjassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.